Strážcovia kultúrneho dedičstva (video) Keepers of national heritage

Keď ma mladá talentovaná dokumentaristka Eva Čarnogurská (Slovanské ohne) oslovila s tým, že vo svojom najbližšom projekte chce zachytiť remeselníkov, ktorí sa snažia o zachovanie tradičného remesla na Slovensku a ja by som mala byť jeho súčasťou, zaplavila ma čistá radosť a nemohla som nič iné ako súhlasiť. 
Pretože na tom jedinom mi záleží, aby nezomrelo niečo pre nás tak špecifické, jedinečné.. Moderné interpretácie folklóru sú fajn, no nikdy nezachovajú to "skutočné" čo tu bolo.. nato sa navždy zostaneme pozerať len cez sklá múzeí alebo sa na ne celkom zabudne, zomrú.. a s nimi aj časť našej identity. 
Preto je pre mňa tak dôležité vyrobiť tieto "koruny slobody", party.. s čo najväčším citom a odrazom minulosti.

Cieľom projektu Ewelin ART House je vytvorenie databázy slovenských remeselníkov, a preto sa vo videu nachádzam s ďalšími dvomi nesmierne šikovnými ľuďmi. 

Vo videu uvidíte výrobu tradičnej party zo Záhoria a jej konečné zhotovenie podľa 100 ročného dochovaného originálu.

Ďakujem ešte raz, že som mohla byť tohto celého súčasťou.
Užívajte.
...

After a young and talented documentalist Eva Čarnogurská asked me to work with her on her new project, which focuses on craftsmen, who try to save traditional Slovak crafts, I was overflown by joy and couldn't say anything else but yes. Because there isn't anything else I care more for than to save everything unique and special. Modern interpretations of folklore are ok, but they never catch the "real" thing. That can be sadly seen only in museums or even worse, is completely forgotten, dies and with it dies also part of our identity. This is the reason, why it's so important for me, to create these "crowns of freedom", partas, with the maximal possible care and reflection of our past. The goal of the Ewelin ART House project is to create a database of Slovak craftsmen, therefore you can see in the video also two more very skilled people, everyone dedicated to another craft. You can see in the video the creation of a traditional parta from the Záhorie region. It was created according a 100 years old original. Thanks again for the chance for me, to be a part of this project. Enjoy.








    

Za poskytnutie priestorov ďakujeme múzeu Michala Tillnera v Malackách.

Love, passion and folklore!

Sandra


foto: Peter Bezúch
postprocess: Sandra Poláková

CONVERSATION

4 komentárov:

  1. veľmi pekné :) páči sa mi čo robíš :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. waaaaaaaaaaaaaau...vlastne inak..slovensky...jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej..krasne...dedičstvo treba chrániť...nadherne..moja velká poklona a ...fandím vam velmi

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ....toľko krásy bolo vtesnané do malého videa, ktoré určite mnohým ľuďom dušu rozohreje i ten " oheň " prebudí :-)

    OdpovedaťOdstrániť