História kozmetiky

Kozmetika je stará ako ľudstvo samo. Pokrýva prinajmenšom 6000 rokov ľudskej histórie...

Termín kozmetika (gr. kosmetikos = ozdobujúci) – sa definuje ako pestovanie telesnej krásy.
Prvé archeologické dôkazy o používaní kozmetiky boli nájdené už v starovekom Egypte v roku 4000 pred naším letopočtom.. 
Súčasťou kozmetiky boli aj nebezpečné látky ako ortuť a biele olovo. Starovekí Egypťania mali veľmi veľký rozsah kozmetických výrobkov.. jedným z nich je Kohl-tmavý púder, ktorý sa používal na obkreslenie očí. Skladal sa z olova, medi, spálených mandlí, sadze a ďalších zložiek (Kohl používame dodnes v špirálach a ceruzkách na oči, samozrejme bez týchto škodlivých ingrediencií).  Nechty si farbili henou (žltým až hnedastým farbivom z rozomletých listov kríka Lawsonia inermis), natierali sa voňavými mastičkami z myrhy, šafranu, aloe, škorice a pod.  


Verilo sa, že krása sa páči bohom, a preto ich mal makeup chrániť pred zlými duchmi..taktiež mal údajne zlepšovať zrak. Egyptskú kráľovnú Kleopatru môžeme pokladať za priekopníčku líčenia a úpravy tváre. Matériou STIMI, čo je zelená medenka, si natierala viečka, zmes tuku a sadzí používala na farbenie obočia a zmesou tuku a kvasníc si natierala pery.
V starovekom Egypte nosili makeup dokonca aj chudobní, kdežto v iných krajinách išlo o privilégiu bohatých žien, prostitútok, alebo mal rituálny charakter.


V Japonsku si Gejše nanášali na tvár bielu zmes z ryžového púdru. Natierali si celú tvár a krk, vždy však nechávali na okrajoch nepatrný kúsok nenamaľovanej kože. Zvyčajne v tradičnom tvare W, vľavo na zátylku, aby dali najavo, že farba je len ,,maska" a muža vzrušovalo vidieť pravú tvár gejši. Obočie a očné linky si zvýrazňovali čiernym ohoreným kusom dreva, pery pretreli rudou pigmentovou zmesou. Ku kaderníkovi chodili raz za týždeň a do vlasov si nechávali vtierať horký vosk, aby účes držal. Biely make-up si vraj gejše začali nanášať preto, aby ich bolo vidno aj v tmavej miestnosti len za svitu lámp a ako ďalší dôvod uvádzajú, že to na mužov pôsobí sexy.


Kozmetika bola taktiež súčasťou kultúry v starom Ríme, Číne, Amerike (Indiánske kmene si maľovali tváre pri slávnostných udalostiach alebo bitke) a Blízkom východe.. 
Nemôžme zabudnúť ani na Arabov, ktorí boli znamenitými voňavkármi a poznali už lieh..taktiež jeho opojné aj konzervačné vlastnosti.

Ďalšie významné obdobie pre makeup nastalo počas 15.-18. storočia, keď prišiel do módy bledý vzhľad.
Európania si na dosiahnutie bledej pokožky vybieľovali tvár bielym olovom a citrónovou šťavou. Ale k najdrastickejším patrilo prikladanie pijavíc k tvári na odsatie krvi. Čim bledšia, tým lepšia.. bledosť bola totiž v tej dobre znakom bohatstva a hojnosti.  Na tvár si lepili pehy krásy rôznych tvarov ako kvety, zvieratká či kolieska. Na očné viečka a pery si nanášali Arzén, aby získali metalický lesk (arzén je jedovatá látka, načo aj doplatilo veľa žien otrávením či smrťou). Tento výzor Európania dotvárali výťažkom z belladonny (ľuľok zlomocný) - jedovatej rastliny, ktorý si kvapli do očí, aby sa rozšírili zreničky a vyvolali zasnený pohľad. 

V stredoveku bolo ľudstvo často napádané chorobami a epidémiami a za údajného šíriteľa chorôb sa začala považovať voda. Ľudia z horných vrstiev namiesto umývania prekrývali telesný pach parfumami, nečistú pleť ukrývali pod vrstvami púdrov a nepestované vlasy plné rôznych živočíchov, pod parochňami... Až ma fascinuje ich prístup k týmto veciam.. Elegantné ozdobné "škrabátka", ktoré vyriešili akúkoľvek neplechu pod parochňou ;) 


Telesná hygiena sa začala rozširovať až v 18.-19. storočí.



Najväčší rozvoj kozmetického priemyslu nastal začiatkom 20.storočia, čo mal na svedomí najmä Hollywood. Vznikli značky, ktoré poznáme dodnes..Max Factor, Elizabeth Arden, Helena Rubinstein. Obzvlášť vďačné, môžeme byť pánovi menom Eugene Schueller (zakladateľ L´Oreal), ktorý v roku 1907 vynašiel prvé moderné syntetické farbenie vlasov a taktiež ochranu proti slnečnému žiareniu v roku 1936.

Kozmetiku veľmi ovplyvnil Flapper štýl..tmavé tiene, červený rúž, červený lak a pleť s nádychom opálenia. V Ázii ale naďalej pokračovalo bielenie pokožky, čo je u nich symbolom krásy dodnes.
Neskôr v rokoch 1960-1970 podľahlo veľa žien vplyvu feminizmu a rozhodlo sa kozmetiku nepoužívať..podľa ich názoru nás stavala do role druhotriednej ženy,  brané ako obyčajné sexuálne objekty, ktoré musia strácať čas s kozmetikou. 
Až v roku 1970 sa začal vyrábať makeup pre africké a afroamerické ženy. Pre tmavú farbu pleti bol dovtedy ich výber odtieňov veľmi obmedzený.

20.storočie bolo v makeupe veľmi pestré. Kozmetickí giganti určovali štýl, takže dnes môžeme jednoducho rozlíšiť trendy každého desaťročia od klasického vzhľadu až po dnešné čaro prirodzenosti. Nemôžeme ale zabudnúť na rôzne alternatívne skupiny, ktoré svojou módou, správaním a hlavne vyzývavým makeupom vyjadrovali nekonvenčnosť, určité formy protestu, alebo sa len jednoducho chceli odlíšiť od zbytku jednoliatej spoločnosti a pod. Povedala by som, že niektoré ich výtvory najmä v 80.rokoch mali až umeleckú hodnotu :)



....Každá kultúra a historické obdobie mali svoju vlastnú verziu krásy..a rovnako ako vtedy, aj dnes makeup definuje to, po čom túžime..či už chceme byť krásne, odlišné, alebo prostredníctvom makeupu niečo vyjadriť..do toho! 
Tak ako ľudská tvorivosť nepozná hranice, nehľadajte ju ani v makeupe..

Túto vetu dokonalo vystihujú značky MAC či Illamasqua.


CONVERSATION

7 komentárov:

  1. jaj toto je krásny članok aten egypt mmmmmmmm

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Příjemné čtení a hlavně nové informace. Děkuji.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super článok, som veľmi spokojná. Pár viet som použila vo svojej práci. Ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Som vešlmi spokojná moja prezetácia bude skvelá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Môžem sa opýtať, kde si čerpala informácie?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mohla by so sa spýtať na zdroje?

    OdpovedaťOdstrániť