Pu-erh. Čaj čínskych cisárov

Zdravie započnem článkom o čaji, ktorý je môjmu srdcu najbližší..




Pu-erh je najstarší čaj na svete, rarita degustovaná už čínskymi cisármi.
Listy pochádzajú zo široko­listových čajových stromov ta-jie (Veľký list), ktoré rastú v provincii Yunnan. Pomenovaný je podľa okresného mesta Pu-ehr, kde sa kedysi tento čaj spracovával. V Číne sa tento čaj pre svoje účinky na zdravie človeka považuje za najlepší a najzdravší čaj vôbec. 

Pu-erh (čierny, červený čaj) sa vyznačuje zemitou až zatuchlo chuťou Vôňa je takisto zemitá, občas mierne nasládlá.. Pri dlhšom lúhovaní čaj dostáva temnú hnedú farbu, ktorá Vám môže trochu pripomínať čiernu kávu.
Pri výrobe čaju je proces fermentácie niekoľkokrát opakovaný a súčasne sú čajové lístky injektované baktériou Aspergillus niger. Fermentácia prebieha za vysokej vlhkosti a pravidelného obracania listov 40-50 dní, potom je sušený horúcim vzduchom (150°C). Tvrdí sa, že Pu-erh časom na kvalite naberá podobne, ako víno, ašak iba za podmienky 90% vlhkhosti, ktorá umožňuje rozvoj ušľachtilej plesne, čiže je to presne opačne ako u ostatných čajov, ktoré s časom svoje účinky strácajú.

Pu-erh môže dozrievať až 60 rokov, u nás je ale možné zohnať 3–20 ročný.





Vyrába sa ako čaj sypaný, alebo lisovaný do malých misiek - hniezd (TUO-CHA).


Účinky :

Čaj Pu-erh je veľmi vhodný aj na večerné pitie, keďže ako jeden z mála čajov takmer neobsahuje kofeín (obsah je približne 24-krát nižší, ako v ostatných čajoch). Osobne ho pijem každý večer už 6 rokov..
Obsahuje množstvo minerálov, ako zinok, železo, horčík, vápnik..,  množstvo stopových prvkov - hlavne selén, zinok a mangán, a tiež vitamíny.
Tento čaj sa preslávil najmä jeho pozitívnymi účinkami pri odbúraní nadváhy. Odporúča sa piť pred každým tučným jedlom. Chcem Vás ale upozorniť, aby ste si od toho nesľubovali žiadne zázraky.. k poklesu hmostnosti pri pití čaju dochádza len u veľmi obéznych ľudí (kedy je možné zhodiť aj 9kg za mesiac)! Ak ale nemáte vysokú nadváhu, zmenu na svojej hmotnosti takmer vôbec nepostrehnete.
Ja som napríklad ten prípad, že čajík v tomto smere na mňa vôbec nepôsobil, teda aspoň som nezaznamenala žiadny väčší úbytok váhy, ale keď dám ku príkladu zasa moju maminku... tá vraví, že odkedy ho začala piť, nepriberá aj keď si dopraje jesť čo chce každý deň :)

Nezabúdajte, že ľudia sú veľmi odlišní.. každému pracuje organizmus trochu inak. Preto ak na vás nepôsobí určitá vec, na inom človeku sa môže prejaviť naopak výrazne.

Ďaľším významným účinkom je znižovanie hladiny cholesterolu (hraničné číslo hladiny cholesterolu pri krvných testoch je 5.. maminka 5 mala a za menej ako dva mesiace sa jej podarilo pitím pu-erhu !dokonca nepravidelným a sáčkovým! znížiť hladinu cholesterolu na 3,5... waaau!! Taktiež ja mám od malička zvýšený cholesterol, čo Vás predurčuje k zdravému stravovaniu na celý život.. nikdy som ho ale nemala v norme viac, ako keď som začla piť Pu-erh) a tuku v krvi ako aj rizikových triglyceridov. Pu-erh veľmi účinne prečisťuje krv, pečeň a tiež čistí organizmus od toxínov. Pôsobí priaznivo na tráviaci trakt a podporuje činnosť žalúdka. Pôsobí tiež proti arterioskleróze - kornateniu tepien, rozširuje cievy a znižuje krvný tlak.

V Čínskej Tradičnej Medicíne ho označujú ako "zametač ľudského tela"..
Podľa tejto medicíny má Pu-Erh výrazné liečivé schopnosti:

- rozkladá tuky a jedy z požitého mäsa
- rozpúšťa hlieny
- umožňuje prúdenie energie čchi
- čistí črevá
- detoxikuje organizmus
- pomáha pri plynatosti
- je účinný pri nachladnutí (v čaji boli objavené prírodné antibiotika, takže môže mať lepšie účinky pri liečbe choroby ako ostatné čaje)
- vyháňa z tela chlad
- zlepšuje koncentráciu


Taktiež bolo zistené, že má protirakovinotvorné účinky, vďaka vysokému obsahu EGCG a kyseliny galovej. Čaj Pu-erh má tiež veľmi dobrý vplyv na psychiku a pôsobí proti stresu a depresiám. Obklady z čaju  pôsobia omladzujúco.. mmm :)


A čerešničkou na torte  je, že urýchľuje (až dvojnásobne) odbúravanie alkoholu z krvi, a znižuje príznaky "opice"! :-)


Takto vyzerá farba 5 minút lúhovaného Pu-erhu

Príprava:

Na 1 šálku, 1 čajová lyžička. Čaj sa zalieva prevretou vodou, ktorá by mala mať teplotu 90 stupňov (stačí ak ju nezalejete vriacou vodou ale chvíľu počkáte). Čaj je viacnálevový! Je možné zalievať ho až 3-4 krát. Doba lúhovania sa postupne zvyšuje. Niekde sa uvádza, že doba prvého lúhovania má byť 30 sekúd..s týmto ale nesúhlasím, pretože za tak krátku dobu sa z tohto čaju nestihnú uvoľniť všetky účinné látky!

Ja doporučujem pri prvom náleve čaj lúhovať 3 minuty, pri druhom 5 minut, pri tretom 10 minut a pri štvrtom 15 minut (ak čaj dá štvrtý nálev, to už zistíte sami podľa chuti.. Osobne si už prvý nálev nechávam lúhovať 10 minút, pretože doslova MILUJEM jeho zatuchlú zemitú chuť mmm ;), v tom prípade mám čaj na dva nálevy)

Denne sa odporúčajú vypiť v priemere 3 šálky pu-erhu, aby sa optimálne prejavili všetky jeho pozitívne účinky.  

Čaj Pu-erh je tak špecifický a výrazný, že Vám nemusí chutiť.. V tom prípade hľadajte Pu-erh ochutený, alebo v čajovni poproste aby Vám ho namiešali s iným čajom. Pre ostatných členov doma kupujem Pu-erh namiešaný s Myrtovíkom citrónovým, odporúčam!

Pri prečítaní tohto článku Vás možno napadne... ?? ako to, že ho ešte nepijem ?? V tom prípade rýchlo utekajte do najbližšej čajovne, kúpte si pre začiatok 50g a čajovú piksličku, do ktorej Pu-erh schováte, čím si udrží svoju nádherne svojskú arómu, až kým ho celýý nevypijete. :-)


V tejto nádhernej čajovej piksličke na mňa čaká každý večer :-)

Radšej tri dni bez jedla, ako jediný deň bez čaju
Čínske príslovie

CONVERSATION

8 komentárov:

  1. Výborne vystihnuté vlastnosti,všetko čo laik potrebuje na začiatok vedieť. Tiež ho pijem, nie tak dlho ale je to prínos už teraz.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Určite ano! Ako som písala už po necelých dvoch mesiacoch dokáže toho v tele veľa upratať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. velice pjekny clanocek :) moj najoblubenejsi caj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Prepac, ale obsahuje aj kofein? Podla mojich znalosti caj len tein, ale neviem ako je to v pripade ciernych cinskych cajov. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zelené aj čierne čaje obsahujú kofeín (pre porovnanie, káva - 60mg, čaj - 25mg). Čím dlhšie sa lúhujú, tým viac kofeínu bude čaj obsahovať... Pri čaji, je tein len iný názov pre kofein. Znamená to to isté. Kofeín má rôzne názvy, podľa toho, z čoho pochádza. V tomto prípade je synonymum kofeinu - tein.
    Puerh je skvelý v tom, že takmer žiadny kofein neobsahuje..a tým je veľmi vhodný na večerné popíjanie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Myslis si, ze caj tym, ze este obsahuje aj dalsie alkaloidy, ako teofilin, teobromin je o to "skodlivejsi" ako cisty kofein obsiahnuty v kave?
    A aky mas nazor na miesanie sypanych cajov, napriklad ovocny s ciernym? Chutnala/pijes take nieco? My sme v mladosti oblubovali aj kombinacie viacerych a vo vysledku to bolo velmi zaujimave:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ani neviem ako som naďabila na Tvoj blog, keďže tieto zákutia internetu nemám veľmi prelezené, ale po tom, čo som zistila, že ešte aj obľúbený čaj zdieľame, Ti to tu musím pochváliť :-) máš to tu veľmi príjemné a kreatívne, len tak ďalej :-)

    btw pozerám, že máš celkom slušné "háro", odporúčam jednu vlasostránku (ak ešte nepoznáš) dlouhevlasy.cz, s tamojšími členmi by si si mohla rozumieť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pu-erh je čaj čajov s magickým účinkom o ktorom netreba vravieť avšak je vhodné si to vyskúšať

    OdpovedaťOdstrániť